Welkom op de aanmeldingspagina!

Hieronder kan je een aanmeldingsformulier invullen om jezelf of jouw kind aan te melden bij De Bleekweide. Alle aanvragen komen terecht bij Leen, onze coördinator van de aanmeldingen en zelf therapeute bij De Bleekweide. Op basis van beschikbaarheid en hulpvraag wordt jouw aanmelding zorgvuldig toegewezen aan een therapeut. Zij nemen zo snel mogelijk contact op om een eerste afspraak vast te leggen.

Klik op Verzenden om jouw aanmelding door te sturen. Indien het formulier succesvol verzonden is, krijg je onmiddellijk een bevestigingsmail in je mailbox. Indien je geen bevestigingsmail krijgt, kijk zeker ook in jouw ongewenste mail. 

  Aanmeldingen voor

  Kost een psycholoog nu nog maar 11 euro? Of sterker nog, is een psycholoog nu gratis?

  Sinds januari 2022 is door minister Vandenbroucke een conventie eerstelijnspsychologische hulp ingevoerd. Dat betekent dat een RIZIV-nummer toegekend wordt aan geconventioneerde psychologen en een sessie bij die psycholoog slechts 11 euro kost. Onlangs werd een nieuwe maatregel ingevoerd en wordt een sessie zelfs gratis. De berichtgeving over die conventie en maatregel laat ruim onvoldoende het licht schijnen op de effectieve toepassing daarvan in de realiteit.

  Slechts 25% van alle klinisch psychologen en orthopedagogen is geconventioneerd. De meesten zijn bovendien slechts gedeeltelijk geconventioneerd. Zij mogen door de budgettaire beperkingen slechts een beperkt aantal sessies per week aanrekenen aan het RIZIV. Het is dus meteen duidelijk dat het budget dat binnen de ziekteverzekering werd voorzien zeker niet toelaat om alle psychologische zorg te financieren. Bovendien worden heel wat professionele gezondheidswerkers (waaronder de broodnodige rouw- en verliescounselors) van deze conventie uitgesloten.

  Het hoofddoel van deze conventie is niet om psychologische zorg terug te betalen. Wel om de drempel te verlagen voor mensen die anders de stap naar een psycholoog niet zouden zetten. Vaak is dat out-reachend, wat wil zeggen dat zelfstandige psychologen ingeschakeld worden in jeugdhuizen, buurthuizen of OCMW’s. Dat is een waardevol uitgangspunt maar laat vele mensen die hun weg naar de psycholoog wél vinden (en daar soms veel moed voor nodig hadden) in de kou staan.

  Zoals vóór januari 2022 willen wij als team van De Bleekweide blijvend een plek creëren die voor iedereen toegankelijk is. Waar kinderen, jongeren en volwassenen kunnen landen, op verhaal komen, verwerken en helen. Binnen ons team zijn momenteel geen therapeuten geconventioneerd maar (gedeeltelijke) terugbetaling via de mutualiteit is bij iedereen mogelijk. Bovendien hebben we een hulpfonds dat aangesproken wordt bij financiële noden. Zo willen we voor iedereen therapie mogelijk maken.

  Onze kern blijft de professionele competentie en de warmte en verbinding van waaruit we in elke begeleiding vertrekken. Ons uiterste best doen om psychologische hulp voor iedereen mogelijk te maken maakt daar deel van uit.